25 de novembre del 2007

obrir la ment a noves idees


Els llibres que parlen de créixer com a persones, d'avançar en el camí, de fer-nos més conscients de la realitat, tots subratllen la importància de "desaprendre", de ser capaços de desfer-nos d'antigues creences, d'obrir la ment a noves idees.

Ara llegeixo "¿!Y tu qué sabes!?", de William Arntz, Betsy Chasse y Mark Vicente (Ed.Palmyra). Els fragments que a continuació copio fan referència a aquesta idea:


"Cada edad, cada generación posee sus propias suposiciones bién arraigadas. Que el mundo es plano, que el mundo es redondo. Así, si la historia sirve de guía, gran parte de lo que hoy en día damos por sentado con respecto al mundo, símplemente no es verdad. John Hagelin, físico. "Pg.6


"Un profesor universitario visitó al maestro zen Nan-in, para preguntarle sobre la filosofía zen. Pero en vez de escuchar al maestro, el visitante expuso una y otra vez sus propias ideas.
Tras escuchar durante un rato, Nan-in se dispuso a servir el té. Llenó una taza hasta el borde y prosiguió vertiendo. El té rebasó los bordes de la taza, llenó el platito y se derramó sobre los pantalones del hombre y por el suelo.
¿No ve que la taza está llena?, explotó el profesor. ¡No puede seguir llenándola!.
“Exáctamente”, respondió Nan-in con calma. “Al igual que esta taza, usted está lleno de sus propias ideas y opiniones. ¿Cómo puedo explicarle la filosofía zen si no vacía su taza primero?”. Pg.5

3 comentaris:

Anònim ha dit...

caram, "el maestro"... m'ha fet riure i tot pensar que els "zens" també tenen el seu puntillo... "humà"!

bona nit, bruixoleta

Anònim ha dit...

em fas pensar,
cóm puc treure'm les idees i pensaments que tinc tant arraigats, si en realitat, encara que les idees son sobretot induides pels altres, acabo pensant que son meves i que son les bones, correctes, les millors, la veritat ?
cóm pucn tindre la ment mínimament buida, per deixar que altres pensaments hi poguin cabre?

el que jo penso és

labruixoleta ha dit...

iruna, ja sé que tu li has vist un puntillo de "mala llet" al monjo zen, però no crec que el tingués. És curiós que una persona com tu, que ets tan oberta de ment amb tantíssimes coses, als temes religioses no els dones ni la més mínima oportunitat...Per què??? ;-)

anònim: per deixar entrar noves idees, només cal posar en dubte les velles. No cal que necessàriament les noves hagin de ser millor i substitueixin les anteriors, però val la pena donar una oportunitat a lo nou i diferent. És la meva opinió.