9 de novembre del 2008

XERTA I BOU

Anant amb el cotxe cap a Xerta, a l’esquerra muntanyes: els ports de Beseit, i a la dreta un riu: l’Ebre. I més a prop, llargues fileres de tarongers, i el canal.

Vam aparcar els cotxes entre el riu i el canal. L’aigua tranquil.la d’un i l’altre, era un mirall d’un cel que s’anava tornant rosat, mentre la lluna feia estona que ja s’hi banyava.

Els carrers del poble estaven buits, però la llum groguenca de les faroles els feia acollidors. I al carrer de l’Àngel, en un número imparell, la casa on havien viscut els meus besavis. Ens vam aturar a mirar-la per fora, perquè ja no coneixem als nous habitants.

Eren les festes del poble, per això no hi havia gent als carrers, estava tothom a la Plaça Major. Allí ja sonava la música de l’orquestra, tothom anava amunt i avall. Encara vam trobar lloc a les grades de fusta. Els joves ja estaven tots a baix, esperant que sortíssin les vaquetes. Un cop van començar, va ser divertit perquè no semblava que ningú patís molt, les vaquetes no feien por, i els joves tampoc, així que no crec que elles s’ho passéssin malament.

El Bou embolat, que en realitat és l’embolada de la vaca fandanguera era a les nou, però ho van avançar a les 8. L’esquimaleta petita volia saber què mengen els bous i jo no ho sabia massa. Ella em va dir “pos los tocinos s’ho mingen tot perquè són molt llèpols!”. I mira, nosaltres, per no ser menys, també ens en vam anar a berenar. No ens vam quedar a l’embolat de la vaca.

Mentre anavem cap al bar, un home li va preguntar a un altre a quina hora era el ball, “home, quan s’acabe lo fútbol!” (suposo que també pel futbol havien avançat la vaca embolada a les 8).

Unes hores més tard, vaig pensar que si les festes tenien en compte el partit del barça, segurament al ball, tothom es va divertir molt, i qui sap, potser es van quedar ballant fins les 6:0 h. …


Nota: el títol del post és un anagrama fet amb Labruixoleta. Sobra una “L” que representa la “L” de pràctiques que porto a l’hora de fer anagrames.

18 comentaris:

Carme Rosanas ha dit...

Vaaaaaa! Ja et perdonem això de la L, al menys fins que acabis les pràctiques. Un bon cap de setmana, no? M'ha semblat genial.

Anònim ha dit...

El bou embolat! m'encanta! Has estat bé eh :)

Assumpta ha dit...

Què bo l'articleeeeeee!!!! :-))

No vindrà d'una L, dona!!... M'has tingut amb un somriure constant fins arribar al final, ballant fins LES SIS!! en que ja he rigut directament!!

Apa, va, busca a Google què mengen els bous, per si de cas algun altre dia cau la mateixa pregunta!!

Petooooooons!!!

J.M. ha dit...

Ai, els anagrames.
I el bou embolat.
Quins records.

Anònim ha dit...

Bruixoleta...

M'alegro que hagis tingut un bon cap de setmana al sud i em fa una mica de peneta haver-me'l perdut... segur que ha estat molt distret amb els esquimalets, i molt carinyós-reparador... per treure la boira... jo he tingut cap de setmana casolà a la vora d'una altra muntanya-parc, a la vora de casa... amb visitant de molt al nord riallera, relaxada i agraïda...

Tinc la sensació de no ser-hi massa ara al teu costat i tinc la sensació de no fer les coses massa bé, de fallar-te una mica...aix...i em sap greu... ens veiem i fem una abraçada reparadora-perdonadora?

Petons...
Dimarts si?

M

Sergi ha dit...

Que bé que t'ho passes amb els esquimalets. Ha estat un bon cap de setmana, oi?

Mira, et deixo un anagrama de 'Labruixoleta', a veure si t'agrada:

Ruixa al bolet

Les Coses són com Som ha dit...

jolines, sou uns experts amb els anagrames. Ja veus, no ho hagués dit que estaves de pràctiques. Ets una artistassa!! jo ni m'ho plantejo fer-ho amb el meu, uf quina feinada. M'alegro que t'ho hagis passat bé aquest cap de setmana!!! guai!!!

iruNa ha dit...

No pareu amb els anagrames eh?!!! jeje...
Un finde mogudet i profitós, sí senyora! I això de moure tot el programa de festa major pel futbol... no ho havia sentit a dir mai! Mare meva, quina afició! D'altra banda ho trobo genial, perquè com bé dius, gràcies a això segur que tothom va poder anar al ball i veure el toro embolat aquest.
Apa, espero que aquest dilluns no hagi sigut molt dur!
una abraçada!

Núr ha dit...

Precioseta del meu cor, saps que t'estimo moltíssim, prò no me'n puc estar...

I pel que fa al post, he de dir que m'ha agradat moltíssim. La idea de tornar al poble, als orígens d'una família, és una imatge que sempre m'ha fascinat moltíssim.
I el dialecte m'encanta! I he de dir que el reconec força, tot i que jo el tinc una mica difuminat entre tots els altres que he adoptat...

No em vull allargar que encara em queden uns quants posts! (...amb el fred que fot i encara et fots la roba d'estiu???)

zel ha dit...

Bou embolat? Pobrissó...
Només un petó, i visca la festa, el ball i la xerinol.la (quan toca, toca)

labruixoleta ha dit...

CARME: sí!! va ser un cap de setmana genial! Gràcies :-))

CESC: molt bé! però el bou no el vam veure :-S. Potser un altre any... T'encanta a tu tb? Jo només en guardo records de quan era mooooolt petita!

ASSUMPTA: lo de les 6, podria dir que era dedicat a tu!!! :-))). Ara vaig a buscar lo del menjar dels bous. Una abraçada!!

JERONI MALEUFF: tu també en guardes bons records? :-)

M.: tu no m'has fallat mai, al contrari! Un altre any t'hi apuntes doncs? (...dimarts, no...ens truquem) Petonets :-)***

XEXU: amb els esquimalets els caps de setmana sempre són bons! Gràcies per l'anagrama, i tant que m'agrada!!!!

INSTINTS: que va! això dels anagrames és la mar de complicat, però el del títol va sortir gairebé sol. Gràcies :-)

IRUNA: sí, lo de moure el programa de festes pel futbol, tela marinera! Lo dels anagrames té el seu què... prova-ho i ja veuras. El dilluns ha passat ràpid! Una abraçada :-)

NÚR: ara miraré atèntament la correcció. És bonic tornar als pobles i més en festes. Avui m'he llegit els teus comentaris des de l'últim fins aquest, i NÚR: ets increíble!!! no tinc paraules per agraïr que et llegeixis tots els comentaris!!! Però jo, ja et dic ara que no m'enfadaria pas si només llegeixes l'últim. Una abraçada ben forta!!! :-)***

ZEL: pobra vaca!! que jo dic bou, però era una vaca... Visca les festes sí! Un petó! :-)

Núr ha dit...

És que, bunika!, ets una dels qui no puc deixar de llegir!!!

labruixoleta ha dit...

NÚR: :-)))))))***********

gatot ha dit...

l'esquimaleta no fa gaires mesos va veure vaques... vaques sense banyes!
i fins i tot les va tocar!!! :D
però per una esquimaleta... uns mesos són molt de temps! o potser... només posava a prova els teus coneixements científics!!!!
jejejje

(per cert... va anar amb tu la elevanda?)
petons wapíssima!

Assumpta ha dit...

Jajaja és que va estar MOLT BÓ!! lo de les sis :-))))

Bona nit!!! ;-))

labruixoleta ha dit...

GATOT: tens raó, sí que en va veure de vaques, aquest estiu oi? Però és que ella volia saber què mengen els bous... (potser tu ho saps?). No, l'Elevanda es va quedar per aquí, que es veu que havia de fer no sé què... ;-)

ASSUMPTA: segur que ho vas disfrutar tu, "lo dels 6", a mi m'ho van posar fàcil per lligar-ho tot ;-)
bona nit :-))

Anònim ha dit...

noia...

si no mos ho haguesses proposat tu, mos hauríem perdut les festes de xerta...

i aquell paisatge tan bonic entre el riu i el canal, amb la lluna a l'aigua... i el carrer de l'àngel... i aquella casa velleta, amb los balcons florits... i les vaquetes... i el berenar! que jo també sóc molt llépola-tocineta

diu que érem de "casa pataques" (me sembla que per part de la iaia)

saps què m'ha dit avui l'esquimaleta, després de cantar-me una cançó en anglès i estar fent una mica de pràctiques? "si tant d'anglès tant d'anglès parlem, al final semblarem xinos!"

me fa morir, xiqueta :)

una abraçada axertolinada

labruixoleta ha dit...

noia... sí que era bonic lo paissatge, i los carrers i la caseta i tot. I sí, casa pataques per part de la iaia :-)

jajajaja! això t'ha dit l'esquimaleta??? a mi tb me fa morir! i quanta raó té! és la més sensata de tots l'esquimaleta :-)))

Bessitos als tres :-)***