7 de juny del 2008

EL OJO DE LA SABIDURIA


El ojo de la sabiduría”, del Dalai Lama, (ed.Kairós), me’l va recomanar una monja budista de la Casa del Tíbet, advertint-me que no era senzill. I no, no ho és. Però més que complicat m’ha semblat terríblement fred, racional. Tenia la sensació d’estar llegint un “manual d’instruccions d’algún aparell electrònic”, o un “manual d’instruccions de com arribar a ser buda”. Llistes de virtuts, normes de comportament, regles d’acció, descripcions de qualitats.

Potser l’intent d’explicar el budisme en un llibre tan curt el fa tan esquemàtic que el converteix, per al meu gust, en un “totxo” del qual m’ha costat molt treure’n el suc. Tots els posts que n’he fet estan basats en fragments trets només de la “Introducció”. Això no m’havia passat encara amb cap dels llibres que he anat comentat al blog.

Potser tot i la curosa traducció hi ha una forma de pensar i conceptualitzar la realtiat massa diferent de mi, com per poder entendre en profunditat. En fi, ja no sé si el “budisme” no m’és proper, si és que el Dalai Lama és un home molt racional que no em transmet “vibracions emocionals” o és senzíllament que no he encertat el llibre. Llegiré alguna cosa més del Dalai Lama i també m’agradaria conèixer la figura de “Buda” d’alguna font que no estigui mediada pel “lamaïsme”.

Serà que l’he llegit en mal moment, perquè la contraportada del llibre comença dient « he aquí una obra magistral acerca de los fundamentos de la enseñanza budista ».

9 comentaris:

helena ha dit...

Jejeje...a vegdaes vaig a un monestir que hi ha a prop de Sitges a Olivella a perdrem pels jardins i un monjo d'alli també hem va parlar d'aquest llibre... curiós no?

labruixoleta ha dit...

Ei, HELENA, parles del monestir budista del Garraf? Jo hi vaig anar un cop. És molt xulo per perdre's una bona estona pels jardins.

Si algun dia et llegeixes el llibre, ja em diràs què t'ha semblat.

Una abraçada!

Anònim ha dit...

jo vaig al monestir el dia 22. ¿Em podrieu dir quina cosa no em puc perdre de veure o escoltar.
Una abraçada
Llum

labruixoleta ha dit...

Hola Llum. Jo hi vaig anar fa temps. Recordo fer una visita guiada per l'interior, que de fet és una casa modernista convertida en monestir budista i museu d'art i cultura tibetana. I després vam estar passejant pels voltants.

Però sé que també es poden fer diverses activitats. Si vols donar un cop d'ull a la web, hi trobaràs els horaris i tot allò que hi pots fer:

http://www.sakyapa.org/home.html

Espero que disfrutis de la teva estada allí. Una abraçada!

Anònim ha dit...

Hola , com va tot?
Parleu del budisme i del temple budiste del garraf. Sembla.

Al principi de fer el blog hi vaig posar un post sobre el Temple budiste de Panillo a "Huesca".
Aqui hi recollia alguna cosa:
http://elmeuoasi.blogspot.com/2007/09/dag-shang-kay.html

Bé, com que sembla que, Llum, aniràs a veure'l (garraf) caldria t'informessis, doncs el de Panillo em va semblar molt obert a tothom i gens comercialitzat.
Ara bé, altra cosa m'han dit sobre el t. del Garraf. En aquesta vida ni tots som tan iguals ni tots som tant diferents, però a vegades cal conèixer les diferencies per tal de no portar-nos a engany. Informeu-vos i escolliu el que us sembli millor. I un cop decidit...apa! a disfrutar que son 2 dies!!!!


Om Mane Padme Hung per a tots!!

gatot ha dit...

segurament ja el coneixes, bruixoleta... però em sembla que t'hauria anat "més planer" començar per "Introducción al budismo". Lama Karta. Ed. Apóstrofe.

Són 150 pàgines... no és gaire totxo i fa servir força un llenguatge planer... menys... tècnic?

petons i llepades contemplatives!

labruixoleta ha dit...

GATOT: no el conec, però me l'apunto. Gràcies per la info!! :-)

Anònim ha dit...

Jo vaig llegir fa temps une s converses del Dalai Lama amb Daniel Goleman (saps el de la intel·ligència emocional) ì altres persones metges... el llibre se'n diu "La salud emocional". No és un llibre mooltòfic ni de religió, és la seva visió de l'home i a mi em va sembla molt càlid, suposo perquè són converses. No sé si et pot servir per a les teves recerques personals.

labruixoleta ha dit...

Gràcies per la informació CARME, el tindré en compte! :-)