21 de setembre del 2008

BEGIJNHOF

Un dia que l’Assumpta, em va trobar una mica liada, cosint pedaços de roba (sóc cosidora novata) em va venir a donar un cop de mà, i des del seu blog encara em va ensenyar una mica millor la tècnica de cosir trocets de roba (gràcies!!!).

Avui li he dit que li dedicaria un post, i no puc esperar més. Així que aquí tens el teu post dedicat. Si no vas poder veure el lloc on eren les beguines a Bruges, jo te l’enseyo!! I a més, hi ha una foto d’una filadora (o algo per cosir...no sé molt què és... que ja saps que jo... de moment... Aquesta foto, la segona, és especialment dedicada!)

Aquest estiu, he estat a Bèlgica, i a Bruges, hi ha un raconet on vivien les beguines -beates- (no sé si encara n’hi ha alguna). Cap al s.XII hi havia dones que decidien anar a viure als beguinaris temporalment o per sempre. Eren llocs on portaven una vida espiritual, es dedicaven a estudiar, als treballs manuals, atendre gent, etc. En una època en què era difícil per una dona no dependre de cap home, ni de cap ordre religiosa, elles buscaven la llibertat i no feien cap mena de vot religiós concret, i vivien de la seva pròpia feina.
Tenia moltes ganes d’anar a visitar el Begijnhof de Bruges. Aquí en teniu unes fotos:




11 comentaris:

Assumpta ha dit...

Ets un sol!!!! :-))
(ja està... ja m'he posat vermella... jeje... ai, ai)

Uaaaaaaaau!! si vares poder visitar una de les casetes per dins!!! És genial!! :-))

A Amsterdam no... només es veia tot el recinte, com el pati enjardinat, les casetes (per fora) i la capella si que es podia visitar tranquil·lament, era preciosa... però això si que no ho pensava pas!! Una de les casetes per dins!!

Ara entenc perquè el meu amic em va dir que ens havien fet una mala passada en no portar-nos a veure'l (varem sortir amb retard en aquesta excursió... i mira, es deurien saltar la visita la Beateri i tan tranquils!!)

Aquest estri és aquell en que la Bella Dorment es va punxar el dit, oi? jeje en castellà és una "rueca", però en català no sé com es diu... (potser sigui una "filosa", com diu la lletra de la Balanguera) (vaig a buscar-ho a Google jeje)
El meu marit m'ho ha buscat al diccionari (el "normal", el de paper jeje) i diu que sí, que és filosa

I aquesta cuina... si us plau!! si sembla la meva!! jejeje amb la taula i les dues cadiretes posades així!!

GRÀCIES, GRÀCIES, GRÀCIES!!! :-))

Molts, molts petons! Smuaaaaaaaac

Anònim ha dit...

noia...

què bonic has cosit lo regal de l'assumpta amb el què tu li fas ara :)

m'agrada molt poder viatjar i llegir una mica a través de les teues paraules, bruixoleta

interessant això del "bejginovmofig" com a forma de trobar llibertat

un bessito de bona nit

Assumpta ha dit...

Bruixoleta, em dones permís perquè posi una nota al meu article del Begijnhof d'Amsterdam dient que el de Bruges el poden veure al teu blog? :-)

Núr ha dit...

Això de fer un retir espiritual és una cosa que em vaig plantejar quan vaig anar allà a Centelles. Oferien la possibilitat de retirar-se a ermites i em va semblar que podia ser interessant, tot i que segurament no seria de manera permanent. No ho sé... El que trobo interessant és que aquestes beguines —no n'havia sentit a parlar mai—, pel que he entès, no estaven lligades a cap orde religiós, oi?

M'encanta la foto de la cuina! Fa tan de casa... :)

Assumpta ha dit...

No, no... elles eren catòliques, i tenien la seva capella, feien les seves pregàries, però no eren monges :-)

Havien de ser unes dones molt interessants, trobo :-))

labruixoleta ha dit...

ASSUMPTA: :-)****

La veritat és que va ser genial donar un tomb per allà, pq no hi havia gent. A la caseta, per dins, no hi havia ningú més. Amb tant de silenci, les podies imaginar per allí, cuinant, cosint, resant... I pels voltants, encara més bonic. Només senties el soroll de les fulles dels arbres que es movien amb el vent, i notaves l'escalfor d'algun raig de sol que s'hi colava...

I tant! enllaça el que vulguis! serà molt xulo fer un post de beguines compartit :-)))

labruixoleta ha dit...

IRUNA: és bonic cosir regals, cosir trocets de blogs :-).

Noia... això de la llibertat... és tan relatiu. Sembla increíble pensar que abans, una dona "necessitava" un home per viure, o "sobreviure", o s'havia de tancar monja. Aquelles dones, allí, podien trobar la seua llibertat.

En algun moment, van arribar a ser perseguides per la Iglesia i per part de la societat, que les va acabar acusant de bruixes, i a algunes les van empresonar. I això que eren religioses. Quines coses, eh?

Bona nit :-)***

labruixoleta ha dit...

NÚR: la veritat és que jo tampoc en sé massa d'elles, les vaig descobrir quan vaig anar a Bruges. Eren dones religioses, que vivien en comunitat, però no pertanyien a un "ordre" religiós concret, o sigui que no eren monges. Tot i que sí que pertanyien a una religió concreta (no devia ser fàcil altra cosa en aquells temps)

Cada beateri tenia les seves pròpies costums i forma de funcionar. Però això els va portar certs problemes (com li he comentat a la Iruna).

La cuina, moníssima eh? tot el lloc era molt relaxant, pq era molt senzill i agradable a la vegada.

Això de fer un retir espiritual, a mi m'agradaria anar a un monestir un temps, però sobretot per la pau que hi trobo, i més si està aïllat en un entorn envoltat de naturalesa.

Petonets :-)***

Assumpta ha dit...

Ja està fet jeje...
He posat:
"Ah!! I si teniu curiositat per conèixer el Begijnhof de Bruges, el que jo em vaig perdre, doncs LaBruixoleta ho explica aqui :-))"

I clicant la paraula "aqui" doncs salten al teu blog jeje

Ara vaig a non non que estic molt cansadeta :-)

Anònim ha dit...

Eiiii quines fotós més txules eh! ja veig que tu i l'Assumpta sou dues xiquetes ben eixerides, saps? val més ser novato en alguna cosa que no pas no saber fer res! tens propòsits! m'agrada que segueixis escrivint aquí! una abraçada!

labruixoleta ha dit...

CESC: l'Assumpta i jo, si ens posem a cosir, o en plan espiritual...formem un bon tàndem!
Jo sóc novata en moltes coses, però tens raó, millor això que no pas no començar mai i no aprendre res. A mi m'agrada que hi vingus a llegir!! :-)))